z

FYEO Eersel

For Your Eyes Only (FYEO), gestart in Eersel is een oogkliniek. Ze laseren ogen en verzorgen lensimplantaten. De juiste oplossing voor ieder oog. Van een kleine omgeving zijn ze in de loop van de jaren geleidelijk gegroeid. Behandelingen zijn uitgebreider en nemen ook toe. Net zoals het aantal OK ruimtes. Momenteel bestaat de kliniek uit 1 samengesteld gebouw over 4 adressen (huisnummers). Elk adres heeft nog zijn eigen aansluitingen voor de nutsvoorzieningen (elektra, gas en water). Door de groei zijn ze ook naar een grootverbruik aansluiting gegaan.

De gemeente Eersel heeft als eis gesteld dat FYEO gebruik moet gaan maken van een Energieregistratie- en Bewaking Systeem (EBS). Dit is een onderdeel van een EnergieManagementSysteem (EMS). Vanaf 2018 is het toepassen van een EBS voor veel organisaties een wettelijke verplichte maatregel! Voor gebouw met een verbruik van 290kW, 100.000kw per jaar of 50.000 m3 is vanaf 2026 een EMS verplicht. Een EMS helpt je om de energiedoelstellingen te halen. Gezien de energiecrisis wordt de urgentie alleen maar hoger.

Bij FYEO werd Francis Kam en Dore de Bie geconfronteerd met het verzoek vanuit de gemeente. Aangezien het om energie gaat hebben ze aan hun ‘elektrotechnische huisleverancier’ gevraagd of zij hiervoor een oplossing hebben. Bij de verbouwing van het eigen pand heeft Markhorst recentelijk op dit gebied ervaringen opgedaan met FourIQ. Markhorst heeft een eigen EMS systeem ingericht.

Markhorst en FourIQ

Door Markhorst en FourIQ werd er een voorstel uitgewerkt voor FYEO. Fase 1 van het project is om een EMS systeem in te richten waarbij de verschillende nutsvoorzieningsaansluitingen samen gevoegd worden om op deze manier inzicht te krijgen in het totale energieverbruik van het samengestelde gebouw. Voor nu wordt gekeken naar het totale energieverbruik. Energieverbruik is te verdelen naar energieverbruik voor het gebouw en gebruiker. De richtlijnen voor het EMS hebben betrekking op het energieverbruik voor het koelen, verwarmen en verlichten van het gebouw. Het energieverbruik van een ooglaser valt hier niet onder. In fase 2 is er de wens om meer inzicht te krijgen in het verbruik per machine of specifieke ruimte.

Naast inzicht in het verbruik en de daarbij behorende prestatie indicatoren wordt in het EMS ook inzicht gegeven in de piekbelasting (peak shaving). De omvang van de aansluiting op het elektriciteitsnet wordt bepaald door de piekvraag (gecontracteerd vermogen). Door de overgang naar all electric gaat het gecontracteerd vermogen op bedrijventerreinen een probleem worden. Het elektriciteitsnetwerk in Nederland is niet ingericht op de overgang van gas naar ‘all electric’ waarbij ook nog eens allerlei energie opwekkingsoplossingen zoals zonne-, wind- en warmte-energie op bepaalde momenten elektriciteit terug leveren aan het netwerk.

Voor bedrijven is het daarom steeds belangrijker om te weten wat momenteel het gecontracteerd vermogen is, wat het vermogen is van de aanwezig trafo, welke ontwikkelingen het bedrijf wenst door te maken en of er nog uitbreidingsmogelijkheden in het lokale elektriciteitsnetwerk aanwezig is om over te stappen naar all-electric. Gezien de toenemende urgentie is het advies van Markhorst om tot het laatste moment te wachten om inzicht te krijgen. Markhorst en FourIQ helpen je graag om het veranderingsproces naar all electric vorm te geven.


Het resultaat van een multidisciplinaire aanpak