Multifunctioneel kantoorgebouw Brain of Buildings

29 juni 2023

Soms komen er bijzondere aanvragen binnen. In dit geval van Brain of Buildings (Eersel). Ze vroegen ons om in samenwerking met verschillende bouwpartners en de Gemeente Eersel, de voormalige bibliotheek (in Eersel) te transformeren in een multifunctioneel kantoorgebouw. Belangrijke eis: het karakter van het gebouw moet behouden blijven. Er werd daarom gekozen voor het principe en de stijl van de Bossche School. Een traditionalistische stroming in de Nederlandse architectuur, gebaseerd op een gedachtegoed waarbij ruimtewerking en evenwichtige maatverhoudingen een belangrijke rol spelen. Voor ons betekende dit dat alle installaties primair als opbouw gerealiseerd moesten worden. Dit in de wetenschap dat nagenoeg alle onze disciplines binnen onze multidisciplinaire aanpak aan bod zouden komen. Logisch in een multifunctioneel kantoorgebouw natuurlijk. Ook kregen we de vraag om een lichtplan uit te werken dat zowel functioneel als esthetisch volledig invulling geeft aan de specifieke wensen en behoeften.

Dit uitdagende project werd door onze Connectors direct bij de horen gepakt. Enige vorm van ‘omdenken’ was hier wel voor nodig. We zijn immers gewend dat ‘onze’ installaties meest van tijd weggewerkt worden, volledig uit het zicht. Al snel ontstond bij ons het idee om de kabelgoten en kabeltraces in het zicht aan te brengen, als extra accent in de verkeer- en kantoorruimtes. Als het ware als een soort van ‘geleider’. Praktisch voordeel: we hadden direct een goede basis voor het plaatsen/monteren van de verlichting. Een belangrijke rol bij de totstandkoming van het lichtplan was weggelegd voor onze koperbegeleidster en interieurarchitecte @Hannie Baken. Vol enthousiasme presenteerde zij haar plannen aan de opdrachtgever en samen met hen kwam ze uiteindelijk tot een functioneel en esthetisch lichtplan dat aansluit op de stijl van de Bossche school. Om nóg meer accent te leggen op deze stijl brachten we het leidingwerk -net als vroeger- aan met een stalen buis, volledig in het zicht. Na enkele proefstukken (of beter gezegd meters), kregen we als snel een ‘go’ van de opdrachtgever om hiermee verder te gaan. De combinatie van het lichtplan, de kabelgoten en stalen leidingen volledig in het zicht, maken de e-installatie binnen het gebouw tot een waardevolle -esthetische- toevoeging. Als accent en decoratie gaan ze op in het prachtige geheel en de stijl van dit bijzondere kantoorgebouw.

Binnen onze multidisciplinaire aanpak waren we ook verantwoordelijk voor de brandmeldinstallaties, inbraakinstallaties, en data-installaties. Wij danken onze opdrachtgevers @Brain of Buildings, @Gemeente Eersel en alle bouwpartners voor het vertrouwen en de fijne samenwerking! Eersel is een prachtig -bestaand- gebouw rijker!

Ook behoefte aan een e-installateur die multidisciplinair inzetbaar is? Connect direct met Edwin Markhorst. Je bereikt hem via +31(0)497 51 40 64 of e.markhorst@markhorstbv.nl