Keurmerk uitgelicht

25 februari 2021

Eén van de keurmerken die we met trots mogen voeren is de SCIOS-scope 8. We vertellen je graag wat meer over dit keurmerk, waarom we het met trots voeren en wat het in de praktijk betekent.

Elektrische installaties worden tegenwoordig gerealiseerd binnen een pakket van hoge eisen en richtlijnen. Daarbij komt dat het onderhoud en de inspectie van deze installaties steeds belangrijker worden. Vaak zelfs als een keiharde eis vanuit verzekeraars. ‘Vroeger’ werden installaties opgeleverd en naar het onderhoud van de installatie werd vervolgens amper omgekeken. Niet verstandig, want elektrische installaties zijn wel degelijk onderhevig aan onderhoud. Door periodieke inspectie wordt de continuïteit en zeker ook de veiligheid van de installatie gegarandeerd. Om deze reden is de NEN 3140 keuring in het leven groepen. Binnen deze keuring staat expliciet omschreven hoe en met welke frequentie een installatie geïnspecteerd dient te worden. Vaak wordt er gedacht dat de keurig voortkomt uit een overheidseis, maar dit is niet het geval. Het zijn verzekeraars die je de eis voor inspectie opleggen!

Ons eerste advies is dan ook: bestudeer de verzekeringspolis van het bedrijf en achterhaal of een periodieke inspectie van jouw elektrische installatie een vereiste is. Voorheen werd deze inspectie vaak een NEN3140 elektrische installatie genoemd. Deze inspectie mocht door iedere erkende installateur worden uitgevoerd. Dit is niet langer het geval. Markhorst had in dezen een vooruitziende blik, we sluiten immers niet voor niets beter aan. Binnen ons bedrijfsonderdeel Keuring waren de eis vanuit verzekeraars én klanten dan ook voor!

Markhorst is SCIOS gecertificeerd. Met onze eigen -maar onafhankelijke- keurmeester, zijn we zowel als bedrijf en persoon gecertificeerd. De SCIOS-certificering loopt van jaar tot jaar en wordt middels een audit jaarlijks opnieuw uitgereikt. De lat voor deze certificering ligt dus hoog en vraagt om installateurs die zich continu blijven verbeteren en een organisatie die blijft investeren in de nieuwste technieken. Tijdens de SCIOS scope 8 keuring wordt er een inspectieplan opgesteld in de installatie wordt op verschillenden punten gecontroleerd. Dit doen we zowel visueel als met behulp van gekalibreerde meetapparatuur. Na de inspectie ontvangt de klant een uitgebreide rapportage. Een absoluut ‘hamerstuk’, want met deze rapportage brengen we de actuele status van de installatie tot in detail in kaart. Dit betekent dat we eventuele gebreken tijdig signaleren én direct kunnen verhelpen! Na de inspectie en ‘herstelwerkzaamheden’ ontvang je als klant dan ook de herstelverklaring en je weet op dat moment dat je installatie volledig is goedgekeurd. Desgewenst bieden wij onze klanten een onderhoudsovereenkomst aan, waarbij wij binnen de inspectietermijn opnieuw keuren!

Uiteindelijk biedt de SICOS-scope 8 enorm veel zekerheid en rust voor bedrijven. Je weet immers dat jouw installatie op de juiste wijze functioneert en voldoet aan alle verzekeringseisen.

Meer keuringen

Naast de SCIOS-scope keuringen, verzorgen wij ook keuring van elektrische gereedschap, klimmaterialen, opleveringskeuringen (volgens NEN1010) en uiteraard ook alle certificeringen voor jouw brand- en inbraakinstallatie. Meer informatie op https://markhorstbv.nl/keuring/ en https://markhorstbv.nl/beveiliging/. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met een van onze Connectors. De contactgegevens vind je hier https://markhorstbv.nl/team/